El på Lunda fältet

Sektionsledaren för Flygsektionen informerar.

Moderatorer: ChristerL, Sotaren

Meddelande
Författare
Lars-Ove B
Inlägg: 2
Blev medlem: 09 feb 2014 15:07

El på Lunda fältet

#1 Inlägg av Lars-Ove B » 18 feb 2017 13:22

Vi har för avsikt att skaffa oss möjlighet att ladda våra accar även på Lunda fältet.
Att koppla på oss på befintligt elnät visade sig vara alldeles för dyrt, 35 000 – 40 000 Kr. Så nu tittar vi på det gröna alternativet, solceller.
8 st bly batterier har införskaffats. De är tänkta att vara grunden till vårt nya elsystem. Varje batteri är på 6 Volt och 100 Ah. Dessa ska kopplas så att vi kommer att ha ett 24 Volt system. Teoretiskt kommer batteripacket att innehålla 4,8 kWh.
Vi håller på att lära oss vad som krävs för att få ett sådant system att fungera. Solcellerna måste ha direktsol för att fungera, och Lundafältet ligger i skugga så vi får leta upp solen. Ett alternativ är att placera solcellerna på andra sidan skogen och dra en kabel till batterierna, det blir ca 60 meter och då måste kabelarean upp till ungefär 25 mm2. Ett annat alternativ är att låta cellerna vara på fältet, på gränsen ut till åkern. Kabeln blir i detta fall lite kortare.
Batterierna måste skyddas och vi har spånat på 2 alternativ. Antingen en liten enkel friggebod eller en gammal skrotad container. Containeralternativet rymmer då även vår traktor som måste skyddas.
Finns det någon av klubbens medlemmar som kanske vet var att finna container eller 60 meter kabel. Kan vara skrotad elkabel med aluminiumledare.
Killen som vi arrenderar av har för avsikt att ta ner skogen så småningom, men vi vet inte när så vi börjar med att titta på kabelalternativet. Med lite välvilja från Nyköpings kommun så finns det kanske bidrag till vår gröna el.